Κατηγορίες

Κλασική κοινωνική και πολιτική θεωρία

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-635-245-4
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
Πλήρης βιβλιογραφία: Απόστολος Πανταζής
Τιμή: 19,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 18,77€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Περιεχόμενα Δείγμα από το βιβλίο 

O συγγραφέας: Απόστολος Πανταζής

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο για σπουδαστές και καθηγητές στον χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας, χωρίς να ακολουθεί την κλασική διάταξη και παρουσίαση της ιστορίας των κοινωνιολογικών θεωριών.

Στο έργο του Marx αναδεικνύονται: α) η κριτική στη μέθοδο της πολιτικής οικονομίας· β) η διάσταση της πολιτικότητας και ο αντι-αναρχισμός του τελικού ιδεώδους· και γ) η σχέση μεταξύ συνεργασίας και χειραφέτησης. Στο έργο του Weber Οικονομία και κοινωνία ερευνώνται η έννοια της κοινότητας και η πολιτική της διάσταση, συγκρινόμενη με την έννοια της κοινότητας στο έργο του Tönnies Κοινότητα και κοινωνία. Στη συνέχεια, συγκρίνεται η έννοια της κοινωνίας στο έργο του Tönnies με το Κεφάλαιο του Marx και η διατύπωση μίας κοινωνιολογίας του φυσικού δικαίου στο Κοινότητα και κοινωνία που ασκεί κριτική στη νομική θεωρία του Jhering. Εξετάζεται επίσης το έργο του Adler ως προς την ερμηνεία του μαρξικού έργου υπό τη σκοπιά της κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας του κοινωνικού κράτους, όπως αυτή συνδέεται εσωτερικά με το βασικό ζήτημα μιας θεωρίας της δημοκρατίας σε δύο επίπεδα: ως διάκριση μεταξύ πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας και ως κριτική στη νομική αντίληψη του κράτους δικαίου (Kelsen).

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται μεταφράσεις κειμένων των H. Spencer, J.A. Hobson, G. Schmoller, τα οποία συνοψίζουν βασικές διαστάσεις της σχέσης μεταξύ φιλελευθερισμού και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (Spencer), της διατύπωσης ενός σοσιαλδημοκρατικού προτύπου κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας (Hobson) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (Schmoller).

ΣΧΗΜΑ: 14 x 21 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 424 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-635-245-4 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2020