Κατηγορίες

Θεωρητικές προβολές στη διεθνή πολιτική

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-546-903-0
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
Πλήρης βιβλιογραφία: Α. Γκόφας, Ν. Τζιφάκης
Τιμή: 17,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 16,89€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Περιεχόμενα Δείγμα από το βιβλίο 

Oι συγγραφείς: Α. ΓκόφαςΝ. Τζιφάκης

Για κάποιους, η προοπτική των σινο-αµερικανικών σχέσεων είναι εγκλωβισµένη σε µια «θουκυδίδεια παγίδα». Για άλλους, σε µια καντιανή προοπτική. Ένα είναι βέβαιο. Το µέλλον των σινο-αµερικανικών σχέσεων αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις τόσο για την τρέχουσα πολιτική όσο και για τη θεωρία των ∆ιεθνών Σχέσεων. Θεωρία η οποία δέχεται διττή κριτική. Αφενός, λόγω της τάσης της να καθίσταται ολοένα και περισσότερο αφαιρετική. Αφετέρου, λόγω της αδυναµίας της να αναπτύξει προγνωστικά εργαλεία. Το βιβλίο υποστηρίζει ότι το πρόβληµα της θεωρίας εδράζεται αλλού: στον εξηγητικό µονισµό που υιοθετεί και εκφράζεται µε όρους αναλυτικής «µεροληψίας». Άλλωστε, η αποστασιοποίηση από την πολιτική πράξη είναι υγιές φαινόµενο, ενώ η αναζήτηση µιας προγνωστικής επιστήµης των ∆ιεθνών Σχέσεων (όσο σαγηνευτική και αν είναι) αποπολιτικοποιεί την πολιτική. Μετά από µια αναλυτική χαρτογράφηση θεωρητικών προβολών στη σινο-αµερικανική πρόκληση, το βιβλίο καταλήγει στην παράφραση µιας πάντοτε επίκαιρης διδαχής του Hans Morgenthau: η δεινότητα στην ανάλυση της διεθνούς πολιτικής δεν προϋποθέτει την πιστή εφαρµογή ενός µηχανιστικού µοντέλου, αλλά τη σοφία και την ταπεινότητα ενός αυθεντικού στοχαστή.

Ένα πολύ πυκνό σε νοήµατα αλλά και θαρραλέο σε προτάσεις κείµενο. Μια ιδιαιτέρως σηµαντική πρόσκληση επινόησης νέων εργαλείων έρευνας, σε µια περίοδο οξείας αλλά αντιπαραγωγικής θεωρητικής αντιπαράθεσης.

Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, ∆ιδάκτωρ ∆ιεθνών Σχέσεων (LSE),
ερευνητικός εταίρος του Ι∆ΙΣ

Το βιβλίο πετυχαίνει τοµή, καινή και ελπιδοφόρα για την ελληνική ακαδηµαϊκή κοινότητα των ∆ιεθνών Σχέσεων. Με αναστοχαστική ανησυχία, συνεισφέρει λόγο κριτικό στις βασικές  θεωρητικές αναγνώσεις για τις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή σήµερα.

Ευστάθιος T. Φακιολάς, Επίκουρος Καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων,
Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Ένα καλογραµµένο, µικρό, αλλά πυκνό σε ιδέες και στοιχεία, βιβλίο. ∆ύο από τους καλύτερους Έλληνες διεθνολόγους της νεότερης γενιάς (και όχι µόνον) συνδυάζουν µε επιτυχία τον πλούτο των θεωρητικών προσεγγίσεων µε την εµπειρική πραγµατικότητα, για να προσφέρουν µια τεκµηριωµένη, συστηµατική, διαυγή και πλήρη ανάλυση.

Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων,
Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Πρωτότυπος, ευθύβολος και αναστοχαστικός, ο τόµος συναρµόζει υποδειγµατικά θεωρία και πράξη σε ένα καίριο και απαιτητικό πεδίο της διεθνούς ζωής.

∆ηµήτρης Ν. Χρυσοχόου, Καθηγητής Θεωρίας και Θεσµών της Ευρωπαϊκής

Ολοκλήρωσης, Πάντειο Πανεπιστήµιο

 

ΣΧΗΜΑ: 17 x 24 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 184 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-546-903-0 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2017