Κατηγορίες

Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-635-271-3
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Σύμβολο της Ορθοδοξίας, της ισχύος και της δόξας του Βυζαντίου, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία, η εκκλησία που είνια αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού, δηλαδή στον Υιό και Λόγο του, δεσπόζει πάνω στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός, που πέρασε πολλές περιπέτειες στο διάβα των αιώνων, αποτυπώνει τη δραματική περιπέτεια του βυζαντινού κόσμου και αποτέλεσε την κορυφαία έκφραση της ζωντανής ελπίδας του ελληνικού γένους για την ελευθερία του, στα χαλεπά χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η Αγία Σοφία υπήρξε επί οκτώ αιώνες ο μεγαλύτερος περίκλειστος χώρος σε όλον τον κόσμο μέχρι την ανέγερση του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης (1402-1509). Είναι το πιο ανάλαφρο δαμασμένο κενό, καθώς το σύνολο των στηριγμάτων του τρούλου της καταλαμβάνει μόλις το ένα δέκατο του ελεύθερου εσωτερικού χώρου, ενώ στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το μισό.

Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο μαγεία και απορία, που μιμείται το θολωτό σύμπαν, όπως το δημιούργησε ο Θεός και το περιόρισε ο άνθρωπος.