Κατηγορίες

Η Κουζίνα του Πόντου: Β΄ μέρος - 20 παραδοσιακές συνταγές

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-546-256-7
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Πόντος σημαίνει θάλασσα. Αναφέρεται στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου (Μαύρης Θάλασσας). Εκεί όπου από τον 8ο αιώνα π.Χ.ζούσαν Έλληνες, που ξεριζώθηκαν από τις προγονικές εστίες τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, και σκορπίστηκαν σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν την τοπική τους διάλεκτο, τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την παραδοσιακή τους κουζίνα.

Χώρα παραθαλάσσια, αλλά κυρίως ορεινή, ο Πόντος στήριζε την οικονομία του στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και το εμπόριο. Έτσι , η αφθονία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οδήγησε τις νοικοκυρές του Πόντου στη δημηιουργία συνταγών στις οποίες συνδύαζαν αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα με παράγωγα των δημητριακών, όπως το πλιγούρι (κορκότο) ή το καλαμποκάλευρο. Από τα λαχανικά, το προβάδισμα είχαν το μαύρο λάχανο, τα παντζάρια (σέφτελα), οι κολοκύθες, τα σέσκουλα, οι γλιστρίδες, τα χόρτα του βουνού, διάφορες ποικιλίες φασολιών και κάποια που δεν συνηθίζονταν στον ελλαδικό χώρο, όπως η χασχάσα (παπαρούνα) ή τα κιντέατα (φύλλα τσουκνίδας) που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η κουζίνα των μεγαλοαστών της Τραπεζούντας, της Σαμψούντας και της Κερασούντας, έφερε ρωσικές επιρροές (πιροσκία, πλινία, μπορτς κλπ.). Αντίθετα, η απλή κουζίνα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων είχε έντονα τοπικό χαρακτήρα, ο οποίος διαμορφώθηκε από τη συμβίωση Ελλήνων, Αρμενίων και Τούρκων. Έτσι, διαμορφώθηκε η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα, που βασίζεται στη φαντασία και χρησιμοποιείαπλά συστατικά συνδυάζοντας με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπη. Η μικρή κατανάλωση πολλών οσπρίων και φυτικών ινών και η εν γένει λιτή δίαιτα που ακολουθούσαν λόγω συνθηκών, θεωρείται σταθερός παράγοντας υγείας, ευεξίας και μακροζωίας.

Το παρόν βιβλίο βασίστηκε σε αυθεντικές συνταγές. Ο τρόπος παρασκευής τους προσαρμόστηκε βέβαια στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, ωστόσο τα φαγητά και τα εδέσματα διατήρησαν την αυθεντικότητα της παραδοσιακής συνταγής, τη νοστιμιά και τη γευστικότητά της.