Κατηγορίες

Η κουζίνα της Κρήτης Α΄ μέρος - 20 παραδοσιακές συνταγές

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-546-251-2
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

"Το λιόψωμο μ'ανέθρεψε κι η κριθαροκουλούρα, τα εκατό τα πέρασα και πορπατώ με φούρια"

Καρπός ελιάς, κριθάρι, ελαιόλαδο: πρωταγωνιστές στην κρητική διατροφή, μίας από τις αρχαιότερες και πιο εύγεστες γαστρονομικές παραδόσεις στον κόσμο.

Μια παράδοση πολύτιμη, όπως πρόσφατα αναδείχτηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που χαρακτηρίζει την κρητική δίαιτα ως το υψηλότερο ποιοτικά παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.

Απλά υλικά με άφθονο ελαιόλαδο, όλα προϊόντα της εύφορης γης της Μεγαλονήσου, παραμένουν εδώ και αιώνες το μυστικό της καλής υγείας και μακροζωίας των Κρητικών. Πολλά φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, ωμά ή βραστά, κηπευτικά, όσπρια, τυριά, ψωμί με τουλάχιστον δύο ειδών αλεύρι: σταρένιο και κρίθινο, παξιμάδια, γλυκίσματα με φυσικές γλυκαντικές ύλες, όπως θυμαρίσιο μέλι και πετιμέζι, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας (και χοιρινό για τον χειμώνα), πουλερικά, σαλιγκάρια, άφθονα ψάρια και θαλασσινά, τσικουδιά (ρακή) από σπιτικά ρακοκάζανα και εξαιρετικό, τοπικό, λευκό και κόκκινο κρασί.

Μοναδικές γεύσεις, αναπάντεχα διακριτές, καθώς τα διαφορετικά υλικά συνυπάρχουν αρμονικά, πλουτίζουν με τη δύναμη της γόνιμης φαντασίας και αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης, Έτσι, διατηρείται αναλλοίωτη στον χρόνο μια γαστριμαργική παράδοση αιώνων, η οποία εξελίσσεται, εμπνέει και μαρτυρά καθημερινά την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην εύφορη γη και τον ανθρώπινο μόχθο, ανάμεσα στον φυσικό πλούτο και την ευζωία.

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει αυθεντικές κρητικές συνταγές, που προσαρμόστηκαν βέβαια στις σύγχρονες συνθήκες, αλλά αποκαλύπτουν τα μυστικά της μοναδικής γεύσης μίας από τις πιο ξακουστές σε όλο τον κόσμο παραδοσιακές κουζίνες.