Κατηγορίες

Άγια Μετέωρα

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-618-5129-02-6
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, πάνω από την Καλαµπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι απόκοσµοι, τεράστιοι και σκοτεινοί βράχοι των Μετεώρων, γεµάτοι απολιθωµένα όστρακα – ένα µοναδικό γεωλογικό φαινόµενο. 

Σε αυτό το άγριο και απροσπέλαστο, υποβλητικό τοπίο, ανάµεσα ουρανού και γης, απλώνεται το δεύτερο πιο σηµαντικό µοναστικό συγκρότηµα στην Ελλάδα, µετά το Άγιον Όρος. Βέβαια, από τις είκοσι τέσσερεις µονές που υπήρξαν ιστορικά, σήµερα λειτουργούν µόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταµορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάµ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), οι οποίες άριστα οργανωµένες και ανακαινισµένες µε σεβασµό προς την παράδοση, για εξακόσια και περισσότερα χρόνια συνεχίζουν αταλάντευτα, χωρίς διακοπή και παρεκκλίσεις, γνήσια και αυστηρή τη µαρτυρία του ορθόδοξου µοναχισµού. 

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στην αγία λιθόπολη των Μετεώρων, που από το 1988 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνηµείων της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Ένα προσκύνηµα στις µετεωρίτικες µονές πάνω στους ανεµόδαρτους βράχους, µια περιπλάνηση στην πολυκύµαντη ιστορία τους. Μέσα στις σελίδες αυτού του σύντοµου οδηγού περιλαµβάνονται αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, πληροφορίες τέχνης και πολιτισµού, ενώ το επιλεγµένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη µυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της ελληνορθόδοξης παράδοσης των µοναστηριών, που εκτός από ιερά και πνευµατικά κέντρα, είναι ένας ανεκτίµητος αρχιτεκτονικός, καλλιτεχνικός και κειµηλιακός θησαυρός, του οποίου οι Μετεωρίτες µοναχοί και οι µοναχές είναι οι άµισθοι και άγρυπνοι φύλακες και φιλόκαλλοι συντηρητές.