Κατηγορίες

Βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-618-5129-06-4
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόµιο µιας συνεχούς ιστορικής και πολιτιστικής διαδροµής, ακόµα και στις πιο δύσκολες περιόδους της. Από τον 4ο αιώνα έως και το 1430, οπότε κατελήφθη από τους Τούρκους, η Θεσσαλονίκη ήταν «συµβασιλεύουσα» και δεύτερη σε σηµασία πόλη του Βυζαντίου, που στήριξε την πολιτική της Κωνσταντινούπολης στο ευρωπαϊκό τµήµα της αυτοκρατορίας, στα Βαλκάνια και αποτέλεσε κέντρο πνευµατικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ως διοικητικό κέντρο η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε πολλές υπηρεσίες και στρατιωτικές αρχές, ενώ από το λιµάνι της διακινούνταν τα προϊόντα όλης της Βαλκανικής. Έδρα µητρόπολης από την οποία εξαρτιόνταν δώδεκα επισκοπές κοσµήθηκε από ανθρώπους των γραµµάτων (Ιωάννης 7ος αι., Λέων ο Μαθηµατικός 9ος αι., Ευστάθιος 12ος αι., Γρηγόριος Παλαµάς 14ος αι., Συµεών 15ος αι.) και στα µέσα του 9ου αιώνα ηγήθηκε της προσπάθειας του εκχριστιανισµού αλλά και της φιλολογίας των Σλάβων µε τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Από τους µεσοβυζαντινούς χρόνους και µετά, παρά τις πολιτικές αναταραχές, κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, η Θεσσαλονίκη γνώρισε ιδιαίτερη πνευµατική άνθηση και ανέδειξε πληθώρα λογίων, θεολόγων και καλλιτεχνών. Ιδιαίτερα στον τοµέα της τέχνης, που διαπιστώνεται στην αρχιτεκτονική, την αγιογραφία και την ψηφοθετική, οι σχολές της Θεσσαλονίκης επηρέασαν ολόκληρο τον βαλκανικό χριστιανικό κόσµο και τη Ρωσία. 

Τα µνηµεία που σώζονται έως σήµερα στην πόλη, αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τον πολιτισµό και την τέχνη του Βυζαντίου. Το 1988 η Unesco συµπεριέλαβε τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά µνηµεία της Θεσσαλονίκης στον χάρτη των Μνηµείων Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς ως εξαιρετικά δείγµατα αρχιτεκτονικής και µνηµειακής τέχνης.