Κατηγορίες

Βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-678-618-5129-10-1
Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Τιμή: 0,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Η Αθήνα η πόλη µε τις µνήµες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και του κλασικού πολιτισµού, µετά τις αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδροµές και καταστροφές του 3ου και 4ου αιώνα, πέρασε σε µια εποχή παρακµής, καθώς το κέντρο του ελληνισµού είχε πλέον µετατοπιστεί βορειότερα προς τη Μακεδονία και ανατολικότερα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Εξάλλου, ο ελληνισµός είχε υιοθετήσει στη συντριπτική του πλειοψηφία τον Χριστιανισµό, πράγµα που οδήγησε όχι στην αλλαγή χρήσης αλλά στη µετατροπή των ναών της Ακρόπολης και των γύρω ιερών σε εκκλησίες.

Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης θα αρχίσει από τον 9ο αιώνα και µετά, µε την άνοδο στον θρόνο της δυναστείας των Μακεδόνων (867-1056). Το 869 ο Πατριάρχης Φώτιος «ανυψώνει» την Εκκλησία της Αθήνας σε Μητρόπολη και την εποχή αυτή αναπτύσσεται µια έντονη οικοδοµική δραστηριότητα, που επεκτείνεται και στους επόµενους αιώνες, καθόσον επικρατεί ένα κλίµα γενικής ασφάλειας. Μάλιστα, ο 11ος και ο 12ος αιώνας θεωρούνται ως η χρυσή εποχή της αθηναϊκής βυζαντινής τέχνης. Όλες σχεδόν οι γνωστές και οι πιο σηµαντικές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης κτίστηκαν στη διάρκεια των δύο αυτών αιώνων και οφείλουν την ύπαρξή τους στη χριστιανική αναστήλωση, που ακολούθησε τις νικηφόρες εκστρατείες του αυτοκράτορα Βασίλειου Β’ στα Βαλκάνια.

Στο λυκόφως αυτής της περιόδου επιχειρεί µια µυσταγωγική περιπλάνηση το παρόν βιβλίο, στις εκκλησιές και τα µοναστήρια που χτίστηκαν σ’ αυτή την «αθηναϊκή αναγέννηση», στους κοµψούς ναούς που σώζονται µέχρι σήµερα και είναι σε λειτουργία. Ύστερα, το 1205 το φως θα σβήσει. Θα έρθουν οι Φράγκοι, ύστερα οι Καταλανοί (1311-1388), οι Φλωρεντίνοι Ατσαϊόλι και µετά οι Οθωµανοί (1456). Η πόλη που κάποτε γέννησε τον πολιτισµό θ’ αποµείνει µια ηµιέρηµη και µισοκατεστραµµένη πόλη ως το 1833 που έγινε πρωτεύουσα του νέου Βασιλείου της Ελλάδας.