Κατηγορίες

Ισλαμικός Ριζοσπαστισμός

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-635-172-3
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
Πλήρης βιβλιογραφία: Μιχάλης Μαριόρας
Τιμή: 18,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 17,83€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Περιεχόμενα Δείγμα από το βιβλίο 

O συγγραφέας: Μιχάλης Μαριόρας

H ισλαμική νεοριζοσπαστικοποίηση εξαπλώνεται στην Ευρώπη απαιτώντας την κυριαρχία του Ισλάμ με την παγκόσμια εγκαθίδρυση της ισλαμικής umma και την καθολική εφαρμογή της sharīʿa. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αποδοχή της ισλαμικής sharīʿa ή η παραμικρή απομείωση των αρχών του δυτικού πολιτισμού. Όμως, η ριζοσπαστικοποίηση και η βία ποτέ δεν είναι η λύση...

Στο βιβλίο αυτό διερευνώνται οι ιστορικές και, κυρίως, οι θεολογικές προϋποθέσεις του ισλαμικού ριζοσπαστισμού που συγχρόνως τεκμηριώνουν και το τζιχάντ. Εξετάζονται οι κύριοι εισηγητές της σχετικής επιχειρηματολογίας al-Bannā’, Quṭb και Mawdūdī, διάφορες ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που επηρέασαν τις αντίστοιχες εξελίξεις, αλλά και οι νεότεροι ακραίοι ισλαμιστές που συνέβαλαν στην άνευ όρων και ορίων εξέλιξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η ανάλυση του προφίλ των μουσουλμάνων εξτρεμιστών, αλλά και η περιγραφή των σταδίων της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης συμβάλλουν ουσιαστικά στην ολοκληρωμένη κατανόηση αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.

Όπως υποστηρίζεται στο βιβλίο, ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός και οι τζιχαντιστές θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο από τους ίδιους τους μουσουλμάνους. Ιδανικές λύσεις θα προκύψουν από την ισλαμική αφύπνιση και αναθεώρηση με γνώμονα το Κοράνιο και άλλες διαστάσεις της ισλαμικής πραγματικότητας. Διαφορετικά, οποιεσδήποτε εξωτερικές πρωτοβουλίες και αλλαγές κινδυνεύουν να απορριφθούν ηχηρά από την ανυπέρβλητη κρίση της ισλαμικής συνείδησης. Άλλωστε, οι στρατιωτικές ή άλλες βίαιες λύσεις μόνο επιδερμικά αποτελέσματα θα επιφέρουν, ενώ μακροπρόθεσμα θα προκαλέσουν μόνιμες μη αναστρέψιμες ζημιές.

ΣΧΗΜΑ: 14 x 20,5 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 456 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-635-172-3 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2020