Κατηγορίες

Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Y-IV

Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-546-086-0
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
Τιμή: 17,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 16,04€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Kλίμακα για Γονείς - Κλίμακα για Εκπαιδευτικούς

Στάθμιση της ADHD Rating Scale-IV των G.J. DuPaul, T.J. Power, A.D. Anastopoulos & R. Reid

Συγγραφείς: Α. Καλαντζή-Αζίζι, Κ. Αγγελή, Γ. Ευσταθίου

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας και οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την πρόκληση της αξιολόγησης παιδιών και εφήβων με αυτή τη διαταραχή. Η Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού (εκπαιδευτικούς και γονείς). Επιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις κατάλληλες σχολικές ψυχολογικές υπηρεσίες ή στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα για κλινική αξιολόγηση και διάγνωση. Η πρωτότυπη κλίμακα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ανάλογου σταθμισμένου εργαλείου στη χώρα μας επέβαλε τη στάθμισή της από τους συγγραφείς του παρόντος εγχειριδίου.

Σε αυτό το εγχειρίδιο παρουσιάζονται οι δύο μορφές της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ (για γονείς και εκπαιδευτικούς) που στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα, όπως ορίζονται στην τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV). Περιλαμβάνονται πληροφορίες για την κατασκευή και τη στάθμιση των κλιμάκων στον ελληνικό πληθυσμό, τα κανονιστικά δεδομένα, την παραγοντική δομή, τις ψυχομετρικές ιδιότητες (εγκυρότητα και αξιοπιστία), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί σε κλινικά και σχολικά πλαίσια. Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από έναν αριθμό απαντητικών φυλλαδίων της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι συγγραφείς αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τα ίδια τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ όσο και για τις οικογένειές τους. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αλλά και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα… Η παρούσα αποτελεί μια από τις πιο άρτιες ψυχομετρικές προσπάθειες αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ και συνιστά ένα βήμα για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με σταθμισμένα εργαλεία που τόσο χρειαζόμαστε στην Ελλάδα».

Γεώργιος Δ. Σιδέρης Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

περιεχόμενα δείγμα

ΣΧΗΜΑ: 21 x 29 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 136 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-546-086-0 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2012