Κατηγορίες

Η υποκειμενικότητα σε δοκιμασία στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό

Κατασκευαστής: ΠΕΔΙΟ Εκδοτική
Κωδικός Προϊόντος: b-978-960-546-041-9
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
Πλήρης βιβλιογραφία: Βασιλική Λίσσυ Κανελλοπούλου
Τιμή: 24,90€
Χωρίς ΦΠΑ: 23,49€
Ποσότητα:     - Ή -   Επιθυμητό

Περιεχόμενα Δείγμα από το βιβλίο 

Επιστημονική Επιμέλεια: Βασιλική Λίσσυ Κανελλοπούλου

Ποια είναι τα επιτελέσματα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην κλινική και στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό; Η συστηματοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα δημιουργεί παντού καταστάσεις αφόρητης και ανυπόφορης ύπαρξης, από όπου προκύπτουν αγώνες και προβληματισμοί. Διαπιστώνουμε ότι όσο λιγότερο ικανοποιητικά απαντά ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, τόσο περισσότερο φαίνεται ανίκητος, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Πώς να ξανακτίσουμε έναν νέο τρόπο ζωής σε πείσμα του καπιταλιστικού λόγου; Μπορούμε να βασιστούμε στην αντίσταση που προβάλλει το ίδιο το υποκείμενο στις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού; Ποιο είναι, λοιπόν, το ενδιαφέρον της ψυχανάλυσης για τη σημερινή εποχή; Η ψυχανάλυση δεν είναι απλώς άλλη μία αντίληψη του κόσμου. Αντιτίθεται στην ηττοπάθεια, μεταξύ άλλων θεωριών και πρακτικών του κοινωνικού δεσμού,  καταδεικνύοντας ότι είναι αδύνατον να καταργηθεί ο διχασμός του υποκειμένου καθώς και το σύμπτωμά του, πιστός πυρήνας της ενικότητάς του.

Μήπως θα μπορούσαμε με τα ερωτήματά μας, όπως αναδύονται από την ψυχαναλυτική διδασκαλία και κλινική και τις έρευνές μας, να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτικό, να επινοήσουμε έναν νέο τρόπο τού «ζούμε μαζί», που θα μας οδηγούσε στο να πάψουμε να υποστηρίζουμε, παρά τη θέλησή μας, αυτό το θανατηφόρο σύστημα το οποίο είναι στην υπηρεσία της ενόρμησης του θανάτου, αποδυναμωμένη από οποιαδήποτε ενόρμηση ζωής;

ΣΧΗΜΑ: 16,5 x 23,5 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 416 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ| ISBN: 978-960-546-041-9 | ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019

Στον τόμο συμμετέχουν:

Αντώνης Βαδόλας

Isée Bernateau

Γιώργος ∆ηµητριάδης

Christian Hoffmann

Χριστίνα Ιωσηφίδου

Λίσσυ Κανελλοπούλου

Αναστασία Κατσογιάννη

Ελισάβετ Κούκη

Μαρίνα Κουσουρή

Κατερίνα Μαλίχιν

∆ιονυσία Παναγίδου

Αντώνης Πούλιος

Νίκος Σχορετσανίτης

Alain Vanier

Catherine Vanier

Laure Westphal

Mi Kyung Yi

Markos Zafiropoulos