Ο Μιχάλης Μαριόρας ειδικεύθηκε στο Ισλάµ µε σπουδές στα Πανεπιστήµια Αθηνών, Γενεύης, Φριβούργου Ελβετίας και Μαρβούργου Γερµανίας (1993-2005). Από το 2008 διδάσκει Ισλάµ, Ιστορία Θρησκευµάτων, Συγκριτική Θρησκειολογία και Αρχαία Ελληνική Θρησκεία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.
Την περίοδο 2009-11 διετέλεσε Ειδικός Σύµβουλος στο Υπουργείο Παιδείας για θέµατα σχετικά µε το Ισλάµ στην Ελλάδα. Το 2012 συµµετείχε στο International Visitor Leadership Program (IVLP) µε θέµα «Integration of Migrant Muslim Youth for Greece: Challenges and Prospects». Επίσης, συµµετέχει σε σχετικές συνοδικές επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αρθρογραφεί στον ηµερήσιο Τύπο και έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Ισλάµ: Αναζητώντας Τρόπους µε τους Μουσουλµάνους (2019), Οι Προϊσλαµικές Θρησκείες της Αραβικής Χερσονήσου: Το Αναµενόµενο και το Απροσδόκητο (2015), Στα Μονοπάτια του Ισλάµ, µουσουλµανικές προσεγγίσεις (2014), Ο ∆ιάλογος ∆υτικής και Μουσουλµανικής Ισλαµολογίας για τη Sharī‘a, τ. Α΄: Προφήτης και Νόµος στο Ισλάµ (2014) και τ. Β΄: Παράδοση και Νόµος στο Ισλάµ, Sunna και Sharī‘a (2014).
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ισλαµικής αυθεντικότητας, στην αναψηλάφηση εσφαλµένων στερεοτυπικών αντιλήψεων της κοινής γνώµης για το Ισλάµ, στην έµπρακτη υλοποίηση της ενσωµάτωσης των µουσουλµάνων µεταναστών στην Ελλάδα και στη θεσµοθετηµένη παρουσία της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη. Κύρια επιστηµονική προσπάθειά του είναι, επίσης, η µελέτη και αντιµετώπιση των θεολογικών προϋποθέσεων του ισλαµικού ριζοσπαστισµού, ειδικότερα της ισλαµικής νεοριζοσπαστικοποίησης στη ∆ύση (Islamic neo-radicalism), συγχρόνως µε την καταπολέµηση του ρατσισµού, της ξενοφοβίας και της ισλαµοφοβίας.